De dag begint met een bezoek aan de Rots van Aphrodite en het wereldberoemde amfitheater bij de archeologische site van Kourion. Tussen Limasol en Pafos, aan de met legenden beladen kust, ligt de grillige rotsformatie Petra tou Romiou (Rots van de Romeinen), waar de godin Aphrodite, uit het zeeschuim geboren, aan land zou zijn gegaan. Evenals dit symbool van Cyprus geniet je er van een adembenemend uitzicht op zee. De Rots van Aphrodite, net als de baden van Aphrodite nabij Polis en de Fontana Amorozo, getuigen van de banden van de godin met dit eiland.

Deel 5: Rots van Aphrodite, Archeologische site van Kourion

Rots van Aphrodite
(Rots van Aphrodite)

Petra tou Romiou verwijst naar Digenis Akritas, de legendarische grensbewaker van Byzantium die met zijn opzienbarende krachten de plunderende Saracenen (zevende tot tiende eeuw) op afstand wist te houden. Terwijl hij zich met één hand vasthield aan de bergketen bij Kyreneia, en op die manier het Pentadaktylos of Vijf Vingergebergte vormde, smeet hij met zijn andere hand het immense rotsblok in zee, zodat de plunderaars onmogelijk aan land konden komen.

Het geheim van Aphrodite, of beter gezegd de verjongingskuur, bestaat er uit om bij volle maan drie keer tegen de klok in rond de Rots van Aphrodite te zwemmen. Ik hoef er geen tekening bij te maken wat er gebeurt als u met de wijzers van de klok méé zwemt.

Kourion, dat gedurende 2.000 jaar een belangrijk koninkrijk was, is nu één van de belangrijkste archeologische sites van Cyprus. Het bestaat uit Romeinse baden, mozaïeken en een amfitheater met een perfecte akoestiek. Het amfitheater van Kourion is het enige oud-Romeinse theater met een zicht op de zee. Een paar kilometer verder staat de Tempel van Apollo, ook alweer bekend vanwege zijn kleurrijke mozaïeken.

Mozaïek in het Huis van Eustolios
(Mozaïek in het Huis van Eustolios)

Het theater werd in de eerste eeuw na Christus hertekend volgens Grieks plan zodat het geschikt was voor gladiatorengevechten. Volgens Herodotus werd Kourion gesticht door de Argieven, de inwoners van het oude Argos (Pelopennesos). De oudste ruïnes van de stad dateren uit de Late oudheid en hoofdzakelijk Hellenistische periode (325-50 voor Christus). De meeste van de nog zichtbare ruïnes dateren uit de Romeinse periode (550 voor Christus-395 na Christus) en de Late Romeinse periode (330-einde van de zevende eeuw).

Het magnifieke gerestaureerde Grieks-Romeinse theater dateert oorspronkelijk uit de tweede eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt voor muziekuitvoeringen en toneelvoorstellingen. Van het Huis van Eustolios resteren onder meer een aantal prachtige mozaïekvloeren uit de vijfde eeuw. Het was aanvankelijk een particuliere Romeinse villa, maar kreeg in het begin van onze jaartelling, na de aanleg van complexe baden, een openbare functie.

Theater van Kourion
(Theater van Kourion)

De basiliek uit de vijfde eeuw was vermoedelijk de kathedraal van Kourion. Aan de noordzijde was een doopkapel aangebouwd. Het Huis van Achilles en het Huis van de Gladiatoren zijn genoemd naar de voorstellingen die te zien zijn op de beeldende mozaïekvloeren. In andere delen van de stad zijn resten van andere particuliere villa's en het aan waternimfen gewijde Nymphaeum, een elegant Romeins bouwwerk moet ik zeggen. Het stadion uit de tweede eeuw na Christus bood plaats aan 6.000 bezoekers en is het enige oude stadion van Cyprus. Volgens archeologen vonden hier grootse evenementen als de pentatlon plaats.

Wordt vervolgd.

nupeet: Schijnbaar heb je iets met zwaartekracht en balans (lol), mooie beelden.
Unity in the Heart of Diversity
Op --0 8:26:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
nupeet:

Schijnbaar heb je iets met zwaartekracht en balans (lol), mooie beelden.

Dat vallen kan beter

Maar je kan t wel (2.22 min)

Mooi artikel en filmpje
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 0:04:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden