We genieten van de ochtend met een cultureel ontbijt in het dorpsschooltje van Monagri, voor de bewoners gewoonweg de 'kafenion' genoemd. Het dorpje heeft een klein kerkje, amper twee bij drie meter groot, en daar ontdekte ik een vreemd tafereel (zie foto hieronder en onderstaande video). Monagri heeft nog een tweede kerk, waar muurschilderingen de meeste aandacht trekken. Ook het doodshoofd onder de voeten van Jezus aan het kruis doet de wenkbrauwen fronsen.

Deel 6: Kerkjes van Monagri, Klooster van het Heilige Kruis in Omodos

Vreemd tafereel in het kleine kerkje van Monagri
(Vreemd tafereel in het kleine kerkje van Monagri)

Binnen in de kerk van Monagri 
(Binnen in de kerk van Monagri)

Detail van het doodshoofd onderaan het kruis van Jezus
(Detail van het doodshoofd onderaan het kruis van Jezus)

In het wijndorp Omodos, met smalle keienstraatjes, staat op het dorpsplein een prachtig klooster. Waarschijnlijk die aanwezigheid maakt van Omodos een van Cyprus' meest pittoreske dorpjes. Het dorp en het klooster van het Heilige Kruis (Stavros) waren ooit bezit van Sir John de Brie, prins van Galileï. Het klooster bezit een collectie oude iconen, prachtig houtsnijwerk en andere interessante kerkelijke voorwerpen. Verrassend genoeg herbergt het ook een klein 'Museum voor de Vrijheidsstrijd'.

Klooster van het Heilig Kruis in Omodos
(Klooster van het Heilig Kruis in Omodos)

De dag van vandaag is het klooster van het Heilige Kruis niets meer dan een orthodoxe kerk. Wat dan weer niet wil zeggen dat er geen schatten te vinden zijn. In de kerk bevindt zich namelijk een gouden doos die afgesloten is met een piramidaal deksel. Net als de gids waarschuwen borden dat het verboden is te fotograferen of filmen binnen in de kerk.

Na wat onderhandelen met de priester mag ik aan de ingang van de kerk een foto nemen. Maar mijn zinnen gaan naar de gouden piramide die zich achter in de kerk bevindt. Met de zoveelste grabbel in mijn trukendoos slaag ik er in een deftige video-opname te schieten van de gouden piramide. Binnen in de piramidedoos zou zich de schedel van de apostel Fillipus bevinden. Wel, één ding lijkt me zeker: een schedel zit er wel degelijk in. Onderstaande foto verscheen trouwens in de Wauw van de week, deel 78.

Gouden Piramidedoos
(De beruchte gouden piramidedoos)

Filippus zou aan het kruis gestorven zijn nadat hij samen met Bartholomeus in Frygië het evangelie verkondigde. Hij zou in een tempel die gewijd was aan slangenverering een reuzenslang gedood hebben. Hij zou ook slangenbeten bij de bevolking door middel van gebed genezen hebben. De priester van de tempel en de gouverneur van de stad zorgden ervoor dat Filippus gekruisigd werd, maar toen Filippus en Bartholomeus aan het kruis gehangen werden ontstond er plots een aardbeving en toen Filippus de aardbeving tegenhield door te bidden, eiste het volk zijn vrijlating. Iedereen wist te ontsnappen, enkel Filippus, de priester en de gouverneur kwamen om.

Nu moet ik er ook bij vertellen dat er zich in de kerk ook een stukje koord bevindt waar Jezus mee vastgebonden zou zijn aan het kruis. Met alle respect voor alle gelovigen van alle mogelijke godsdiensten krijg ik hier toch het gevoel dat iemand hier niet alleen op een eenvoudige, maar ook op een snelle manier heel veel geld verdiend heeft. Onbewust moest ik denken aan de alchemist die op gelijkaardige manier rijk werd door zijn recept te verkopen dat lood in goud verandert.

De kleine traditionele straatjes van Omodos, de plaatselijke architectuur en de folklore van het wijndorp geven het een traditionele Cypriotische atmosfeer. In een oud huis vlakbij het klooster is een gerestaureerde traditionele wijnpers (linos) te bewonderen. Vanzelfsprekend kunt u in de video alle vermeldingen in dit blog van nabij bekijken.

Wordt vervolgd.

3.14po: Ik vraag me wel af naar welke GW-bezoeker in dat filmpje verwezen wordt. Thomas?
United as one. Divided by zero.
Op --0 8:56:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
3.14po:

Ik vraag me wel af naar welke GW-bezoeker in dat filmpje verwezen wordt. Thomas?


Ik ben ook benieuwd wie zich aangesproken voelt.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op --0 9:03:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Zijn er ook piramiden op Cyprus?
Is it electrickery?
Op --0 15:30:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Plakband: Het is best een leuke serie maar ik vraag me af hoe mijnheer Renneboog zelf de weinige response ervaart? Het is nogal wat moeite, blog schrijven en video monteren. En dat op je vakantie. Hoe ziet u dat Thomas?
(bericht gewijzigd op 25-7-2011 19:45:10)
ech?
Op --0 19:44:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Is t Harrie?
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 20:08:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden