De stad Pafos is een waar openluchtmuseum en staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de oudheid was het lange tijd de hoofdstad van Cyprus, tegenwoordig is het een charmant stadje. Liefhebbers van oudheden, zoals ondergetekende, komen zowel hier, als in de omgeving volledig aan hun trekken. De magische krachten van Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid, zijn in het gehele district van Pafos voelbaar. De regio bezit een schitterende kustlijn en landinwaarts liggen prachtige kloosters en sfeervolle dorpen, waar oude tradities en gebruiken nog volop zichtbaar zijn.

Deel 8: Pafos Archeological Park

Promenade in Pafos
(Promenade in Pafos)

Het middeleeuwse fort werd in de Byzantijnse tijd gebouwd ter bescherming van de haven. In de dertiende eeuw werd het fort heropgebouwd in opdracht van het Huis Lusignan. In 1570 werd het dan weer afgebroken door de Venitianen om kort daarop weer opgebouwd te worden door de Osmanen. Hoe stevig de constructie van het Saranta Kolones Fortress ook mag ogen: in 1222 hield een aardbeving aardig huis in het fort.

Middeleeuws fort, haven Pafos
(Middeleeuws fort, haven Pafos)

Na het opnemen van de oudheden van Kato Pafos (benedenstad van Pafos) in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in 1980, werd een plan uitgewerkt dat als doel had de oudheden te beschermen en te bewaren en de bezoekers van gedegen informatie te voorzien.

Grondplan Pafos Archeological Park
(Grondplan Pafos Archeological Park)

Het Pafos Archeological Park omvat monumenten uit de lange periode van de prehistorie tot de middeleeuwen, maar toch dateren de meeste uit Romeinse tijden. Onbetwist hoogtepunt vormen de bijzondere mozaïekvloeren van vier Romeinse villa's. Andere belangrijke en noemenswaardige monumenten zijn het asklepieion (antiek sanatorium), het odeion (gebouw dat voor muziek-, zang- en voordrachtvoorstellingen en -wedstrijden gebruikt werd), de agora (marktplaats) en de ruïnes van de vroegchristelijke Limeniotissa-basiliek.

Niet te vergeten zijn natuurlijk ook de koningsgraven in Pafos. Daar gaan we het in het volgende blog uitgebreid over hebben, want eigenlijk is dat de spreekwoordelijke kers op de taart van mijn vakantie in Cyprus.

De mozaïeken in de Huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus dateren uit de derde tot vijfde eeuw. Het eerste huis werd in 1962 per toeval door een boer ontdekt. De villa's waren eigendom van vooraanstaande functionarissen en de mozaïekvloeren behoren tot de fraaiste van het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Op de mozaïeken in het Huis van Dionysos is de wijngod afgebeeld en in het Huis van Theseus is de klassieke held te zien, zwaaiend met zijn knots en oog in oog met de Minotaurus.

Het kleine odeion, ons beter bekent als een amfitheater, dateert uit de tweede eeuw. Het werd destijds gebouwd met grote en fraai afgewerkte kalkstenen blokken. Vlakbij zijn de restanten van de stadsmuren, de Romeinse agora en een gebouwd ter ere van Asclepius, de halfgod van geneeskunde en genezing, te zien.

De Limeniotissa-basiliek werd naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in het begin van de vijfde eeuw. De basiliek had drie beuken die gescheiden waren door twee rijen marmeren zuilen, een enkele apsis, een narthex en een atrium. De vloer bestond uit prachtige mozaïeken in geometrische patronen. De kerk werd vrijwel totaal verwoest tijdens de Arabische invallen van de zevende eeuw. In de tiende eeuw werd de basiliek in een kleinere schaal herbouwd, maar in 1159 zorgde aan aardbeving voor het definitieve einde.

Veteo: Mooie serie Thomas. We hebben er blijkbaar niks aan toe te voegen.
Ik krijg al bijna zin om er heen te gaan. Eén kik tegen mijn vrouw erover en ik móét zelfs.
You don't know what you've got until it's gone...
Op --0 23:30:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden