De bejaarde astronaut zit op zijn gemak in de schaduw. Lekker achterover terwijl de insecten door de warme lucht zoemen. Daar kan hij echt van genieten, even helemaal niets doen. Na een leven van hard werken vindt hij dat hij dat ook wel verdiend heeft, en trouwens, met zo’n grote buik moet je ook niet teveel in de rondte willen hollen. Dus hij kijkt zijn vrouw eens aan en laat zich lekker nog wat verder achterover zakken.

En hij laat zijn gedachten eens gaan. De laatste jaren waren een gekkenhuis, een leuk gekkenhuis soms en opwindend was het zeker, maar het sterrenbestaan is toch een glazen kooi, en op zijn eigen manier benauwender dan een ruimtecapsule. De mensen bedoelden het goed, maar ze lieten hem nooit eens met rust. Toch was het wel bijzonder dat ze hem massaal cadeautjes en bloemen stuurden. En stapels fanmail. Hij had zelfs, in zijn ruimtepak, het omslag van Life gesierd. Het was dan ook de eerste keer dat er een Amerikaan door de ruimte vloog, en mensen vonden het prachtig, hij begreep hun enthousiasme dus wel. Alleen die duizenden verzoeken om zijn handtekening, dat had wat hem betreft wel wat minder gemogen. De anderen moesten zelfs helpen door zijn handtekening te vervalsen om uitputting te voorkomen. Met die hulp was hij erg gelukkig, het was veel stempelwerk voor één chimpansee.

Toch had Ham maar weinig contact gehad met de andere apen in de eerste dierentuin waar hij na zijn missie heen was gebracht. Hij paste niet erg in de groep want ze gedroegen zich als, nou ja, apen. Daardoor begreep hij ze niet goed, en zij begrepen hem niet zodat ze zo’n beetje gescheiden van elkaar leefden. Terwijl zij zich bezighielden met apendingen, stortte hij zich vol overgave op het wilde leven, maar heel bevredigend was dat niet. Niet dat hij er niet van heeft genoten, maar uiteindelijk heeft hij er niet veel meer aan overgehouden dan vijftig kilo overgewicht en een stel rotte tanden. Heimwee naar die tijd heeft hij dus niet. Soms wel naar die andere tijd, toen hij nog jong was.


Hij heette toen nog Chang en hij werd opgeleid om astronaut te worden. De onlangs opgerichte NASA wilde een mens de ruimte in brengen, maar om de lichamelijke gevolgen te onderzoeken was er besloten eerst een chimpansee naar boven te sturen. Uit eerdere proeven met resusaapjes was al bekend dat de start en landing te overleven waren.


Het was hard werken toen, met al die hendeltjes en lampjes en geluidjes, maar hij was er goed in en het was geen rotwerk. Als je een fout maakte kreeg je weliswaar een klein stroomstootje door je voet, maar als je het goed deed kreeg je een bananenpilletje. En lovende woorden van Ed. Dat was zijn trainer, Ed Dittmer. Chang vond Ed aardig. Toen hij net als piepklein aapje uit Kameroen was gehaald en bang in zijn hok zat, was Ed aardig tegen hem. Toen hij uit de ruimte terugkwam en niet begreep wat hem overkomen was, stond Ed met open armen klaar om hem aan de borst te drukken.

Niet iedereen op het trainingscentrum was aardig. Enos bijvoorbeeld, dat was een lul. Enos was een van de andere apen, hij zou later de tweede Amerikaan in de ruimte worden en het was een achterbaks stuk vreten. Als je niet uitkeek beet hij je. Ze noemden hem niet voor niets Enos the Penis. Maar over het algemeen had Chang het er wel naar zijn zin.

Tot er ineens veel gebeurde. Enos deed het iets beter in de training, maar Chang was veel fotogenieker, dus werd hij uitverkoren om als eerste de ruimte in te gaan. Plotseling werd zijn naam veranderd, want misschien zouden de Chinezen aanstoot nemen aan een aap met de naam Chang. Vanaf nu heette hij Ham, naar het Holloman Aerospace Medical Centre.


Op 31 januari 1961 werd Ham uit het verblijf gehaald, in een kooi gestopt en weggevoerd in een vrachtwagen. Die bracht hem naar Cape Canaveral en een 25 meter lange Mercury-Redstone 2 raket. Hij werd in een capsule gezet die er precies zo uitzag als de capsule waar hij in getraind had. Toen maakte hij iets mee dat geen chimpansee voor hem had meegemaakt.


Om 16:55 plaatselijke tijd begon de raket onder een oorverdovend gebulder rook en vlammen uit te braken. De raket, met zijn doodsbange maar goed getrainde lading, verhief zich. Eerst heel langzaam, maar al gauw sneller en sneller. En toen… was hij gewichtsloos. In de ruimte. Als allereerste primaat. De Russen hadden al honden naar boven gestuurd, maar dat waren, met alle respect, toch meer willoze slachtoffers geweest. Ham had een grotere taak, hij zou als eerste bewijzen dat de ruimte niet alleen te overleven is, maar dat je er zelfs gewoon kunt functioneren. Tijdens zijn vlucht bediende hij de hendels precies zoals in de training. Een hele opsteker voor NASA, eindelijk wisten ze dat ze niet bang hoefden te zijn voor hulpeloze astronauten.

Door een foutje kwam Ham iets hoger dan bedoeld was, 253 kilometer hoog in plaats van de geplande 185 kilometer, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een verblijf van ruim zestien minuten in de ruimte daalde ineens het zuurstofniveau waarna werd besloten de capsule vervroegd terug te halen. Al snel  kwam de capsule weer terug in de aardse atmosfeer. Een parachute ontvouwde zich, toen nog een, de airbag van de capsule werd opgeblazen. Het water van de Atlantische oceaan kwam steeds dichterbij, tot de capsule uiteindelijk het oppervlak raakte. Veilige landing.

Toch was voor Ham het gevaar nog niet geweken. Hij zat stevig vastgesnoerd terwijl het water langzaam naar binnen begon te stromen. Bijna drie uur duurde het voor een helikopter de capsule uit de oceaan viste en Ham uit zijn benarde situatie werd bevrijd. De sfeer was er een van gespannen nieuwsgierigheid, zou de astronaut in orde zijn? De spanning werd gauw gebroken. Amerika’s eerste astronaut nam een appel en een halve sinaasappel aan die hij met smaak verorberde; hij mocht dan geschrokken zijn, verder leek hij tiptop in orde.


Om daar zeker van te zijn werd hij teruggebracht naar het Holloman Aerospace Medical Centre waar opnieuw zijn vaardigheden met de hendels getest werden. De ruimte bleek hem niet beschadigd te hebben, hij presteerde nog net zo goed als eerst. Niets stond de mensheid nog in de weg om de ruimte te veroveren.

En toen was hij beroemd. Feestjes, snoepgoed, fanmail, hij leek Elvis wel. Alleen de menselijke astronauten waren niet zo blij met hem, ze vonden het niet zo leuk om met een aap vergeleken te worden. Ham had immers pijnlijk duidelijk gemaakt dat het de capsule is die de astronaut vliegt, niet andersom. Opmerkingen over apen vielen dan ook niet erg goed. Toen Alan Shepard een uitbrander kreeg van de baas van het lanceerplatform, met het dreigement door een aap vervangen te worden, smeet hij de directeur een asbak naar zijn hoofd. Chuck Yaeger heeft zich onsterfelijk gemaakt met de opmerking dat hij geen apenpoep van zijn stoel wilde vegen. Maar daar maakte Ham zich geen zorgen over, hij wist wat hij gedaan had en hoe belangrijk het was geweest.


Nu, achterovergeleund tegen zijn boom, denkt hij aan veel dingen terug: zijn training, zijn vlucht, de roem, de Russische honden Laika, Belka en Strelka die hem voorgingen en de maanreizen die hij mogelijk heeft gemaakt, de mensen en apen die hij heeft gekend en nog veel meer. Dan kijkt hij nog eens naar zijn vrouw en besluit dat het de moeite waard is geweest.


Nawoord:

Op zijn vijfentwintigste overlijdt Ham aan hartproblemen. Zijn lichaam wordt naar het Armed Forces Institute of Pathology gebracht voor autopsie. Zijn pels wordt verwijderd om hem op te zetten, wat niet doorgaat vanwege protesten: Ham is een held en alleen communisten zetten hun helden op. Zijn geraamte bevindt zich nu in het National Museum of Health and Medicine in Washington DC. Wat er daarna van zijn lichaam overbleef kreeg een heldenbegrafenis bij de International Space Hall of Fame. Daar, bij een vlaggenmast, is nu zijn graf. Voorzien van een bronzen plaat met het opschrift: ’S WERELDS EERSTE ASTROCHIMP HAM.

Bounty: Mooi verhaal!!
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 20-06-2012 8:27:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Bounty:
Mooi verhaal!!

Helemaal mee eens!!!
It's all a figment of imagination!
Op 20-06-2012 9:08:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Vier jaar eerder had de Russische hond Laika al enkele omlopen rond de Aarde gemaakt. De Sovjetunie liep destijds flink voorop in de ruimtevaart. Laika was een gewone straathond uit Moskou en werd het eerste levende wezen "in de ruimte" (we reizen allemaal door de ruimte, maar dat terzijde).

Laika kreeg in zijn derde omloop een haraanval van pure stress. Hij kreeg geen heldenbegrafenis, maar verbrandde in zijn capsule tijdens de terugkeer in de dampkring.

Op 20-06-2012 11:17:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Meneer Glimlach: Wat leest dat fijn!
Mooi verhaal, goed gedaan Macros.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 20-06-2012 11:18:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Herinneringen van een aapstronaut.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 20-06-2012 11:21:47 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio:
Inderdaad, prachtig geschreven. Chapeau!
Op 20-06-2012 11:37:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: Mooi! Mooi beeldend geschreven, en wat Glimlach zegt.

Maar eh... wie isss? Macros heeft geen GW-profiel onder die naam.

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 20-06-2012 11:38:15 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Later zijn er ook andere dieren in de ruimte geweest:

(bericht gewijzigd op 20/6/2012 13:14)
'Don't forget rule number 6'
Op 20-06-2012 13:12:29 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rick Rickste P.: supervet! met veel plezier gelezen dit, ik dacht eerst echt dat het ging om een mens! pakkend verhaal en mooi weergegeven!
Op 20-06-2012 13:48:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
NewDayNL:
Mooi! Mooi beeldend geschreven, en wat Glimlach zegt.

Maar eh... wie isss? Macros heeft geen GW-profiel onder die naam.

RR

Dat ben ik.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 20-06-2012 14:18:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Hetero Sapiens:
NewDayNL:
Mooi! Mooi beeldend geschreven, en wat Glimlach zegt.

Maar eh... wie isss? Macros heeft geen GW-profiel onder die naam.

RR

Dat ben ik.

Aanwinst
Is it electrickery?
Op 20-06-2012 14:48:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas: Dat heb je mooi geschreven HS
Op 20-06-2012 14:51:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Hetero Sapiens:
NewDayNL:
Mooi! Mooi beeldend geschreven, en wat Glimlach zegt.

Maar eh... wie isss? Macros heeft geen GW-profiel onder die naam.

RR

Dat ben ik.

Mooi artikel HS.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 20-06-2012 16:22:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Prachtig blog!
Ik weet nog dat mijn spreekbeurt over ruimtevaart, in de zesde klas van de lagere school (1973), o.a. over deze aap ging. Ik maakte de fout door te zeggen dat deze aap het niet overleefd heeft. Ik werd gecorrigeerd door de meester.
Ja dat herinner ik me weer nu ik dit blog lees
No shit, Sherlock
Op 20-06-2012 16:46:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Pieter:
Prachtig blog!
Ik weet nog dat mijn spreekbeurt over ruimtevaart, in de zesde klas van de lagere school (1973), o.a. over deze aap ging. Ik maakte de fout door te zeggen dat deze aap het niet overleefd heeft. Ik werd gecorrigeerd door de meester.
Ja dat herinner ik me weer nu ik dit blog lees

Sorry Pieter.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 20-06-2012 17:06:47 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Hetero Sapiens:
Pieter:
Prachtig blog!
Ik weet nog dat mijn spreekbeurt over ruimtevaart, in de zesde klas van de lagere school (1973), o.a. over deze aap ging. Ik maakte de fout door te zeggen dat deze aap het niet overleefd heeft. Ik werd gecorrigeerd door de meester.
Ja dat herinner ik me weer nu ik dit blog lees

Sorry Pieter.

No shit, Sherlock
Op 20-06-2012 17:14:58 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Alice in Wonderland: Mooi geschreven HS! Ik zag het helemaal voor me
it would be so nice if something made sense for a change
Op 20-06-2012 18:25:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL:
Emie :
Hetero Sapiens:
NewDayNL:
Mooi! Mooi beeldend geschreven, en wat Glimlach zegt.

Maar eh... wie isss? Macros heeft geen GW-profiel onder die naam.

RR

Dat ben ik.

Aanwinst

Inderdaad, maar dat wisten we toch al:
http://www.grenswetenschap.nl/?ac=4085

Hé... iemand van de redactie moet hebben geweten dat Macros en HS dezelfde zijn; Hams herinneringen staan bij HS-bloglijst. (Die overigens gestaag aan groeien is)

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 20-06-2012 18:28:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
NewDayNL:
Hé... iemand van de redactie moet hebben geweten dat Macros en HS dezelfde zijn; Hams herinneringen staan bij HS-bloglijst. (Die overigens gestaag aan groeien is)

Ik zit sinds kort bij de redactie, vandaar die naam.
En ja, ze weten ervan.

Iedereen bedankt voor de veren in mijn kont. Zometeen ga ik een gat in mijn stoel zagen zodat ik weer kan zitten.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 20-06-2012 18:47:56 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates: Geweldig geschreven!
Met plezier gelezen, maar toch ... ik kan me nog herinneren hoe verschrikkelijk ik dit indertijd vond. Die arme dieren die zo worden gebruikt, ze vragen er niet om. En dat er een hond aan een hartaanval overlijdt door stress dat zegt wel iets.
Toch heeft deze aap geboft, in handen van de farmaboys was hem een dramatischer lot beschoten geweest.

Sorry als ik jullie plezier misschien verpest, is niet de bedoeling. En het blijft prachtig verteld Hetero Sapiens. En leuk dat je bij de redactie zit!

Op 20-06-2012 20:24:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Ik begrijp niet de ijdelheid dat wij een aapje gebruiken voor een zgn. hoger doel heb het altijd walchelijk gevonden dus ook nu .... gebruik een verkrachter voor deze doeleinden die toch gevangen zit maar laat de beesten met rust dit verdienen ze niet ! Wij zijn niet de baas over beesten en dat willen we niet begrijpen te gek voor woorden ! Ik walg hiervan overigens nu ik bezig ben ook dierentuinen, circussen moet allemaal verboden worden allemaal gevangen dieren het is een schande ! Dolfijnen die kunstjes moeten doen om ons het leven leuker te maken ook een schande zo..... ik ben er weer effe vanaf. Maar denken jullie eens na OK ?

Trusten lieve mensen !
Op 20-06-2012 22:20:20 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
pietje:
Ik begrijp niet de ijdelheid dat wij een aapje gebruiken voor een zgn. hoger doel heb het altijd walchelijk gevonden dus ook nu .... gebruik een verkrachter voor deze doeleinden die toch gevangen zit maar laat de beesten met rust dit verdienen ze niet ! Wij zijn niet de baas over beesten en dat willen we niet begrijpen te gek voor woorden ! Ik walg hiervan overigens nu ik bezig ben ook dierentuinen, circussen moet allemaal verboden worden allemaal gevangen dieren het is een schande ! Dolfijnen die kunstjes moeten doen om ons het leven leuker te maken ook een schande zo..... ik ben er weer effe vanaf. Maar denken jullie eens na OK ?

Trusten lieve mensen !

OK ik heb er over nagedacht, ergens heb je wel gelijk maar ik vind ook dat je een beetje overdrijft want ik denk dat er genoeg beestjes op deze wereld zijn die het wel goed hebben. Maar waar trek je de grens?

Truste pietje
It's all a figment of imagination!
Op 20-06-2012 22:44:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
NewDayNL:

Hé... iemand van de redactie moet hebben geweten dat Macros en HS dezelfde zijn; Hams herinneringen staan bij HS-bloglijst.

Dat ging eigenlijk automatisch.
United as one. Divided by zero.
Op 21-06-2012 8:20:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: Prima samen geschreven, weg open naar meer
Live kost Time
Op 21-06-2012 12:22:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
lifetime:
Prima samen geschreven, weg open naar meer

Ik dacht dat alleen HS dit had geschreven? Dus niet samen met iemand anders?
No shit, Sherlock
Op 21-06-2012 12:35:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Pieter:
lifetime:
Prima samen geschreven, weg open naar meer

Ik dacht dat alleen HS dit had geschreven? Dus niet samen met iemand anders?

Nederlands is niet Lifetimes eerste taal. HS heeft het heus alleen samengeschreven.
Is it electrickery?
Op 21-06-2012 12:53:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Emie :
Pieter:
lifetime:
Prima samen geschreven, weg open naar meer

Ik dacht dat alleen HS dit had geschreven? Dus niet samen met iemand anders?

Nederlands is niet Lifetimes eerste taal. HS heeft het heus alleen samengeschreven.

Ik moet toegeven dat een van mijn honden soms ook een stukje meeschreef, maar volgens mij was dat in het Sumerisch dus dat heb ik weer gewist.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 21-06-2012 12:55:41 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo:
Hetero Sapiens:

Ik zit sinds kort bij de redactie, vandaar die naam.

Top.
Stop deze er ook maar bij.Edit: Tjaa.. een voetveer of een ruimteveer was nóg flauwer.
(bericht gewijzigd op 21/6/2012 16:28)
You don't know what you've got until it's gone...
Op 21-06-2012 16:26:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Veteo:
Stop deze er ook maar bij.

Ik weet niet of ik daar genoeg vaseline voor heb.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 21-06-2012 16:39:44 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Hetero Sapiens:
Veteo:
Stop deze er ook maar bij.

Ik weet niet of ik daar genoeg vaseline voor heb.

Op 21-06-2012 17:49:20 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Hetero Sapiens:
Veteo:
Stop deze er ook maar bij.

Ik weet niet of ik daar genoeg vaseline voor heb.

Dus als wij met genoeg vaseline aankomen, dan ...

Mogen we filmen?
No shit, Sherlock
Op 21-06-2012 17:55:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Pieter:
Hetero Sapiens:
Veteo:
Stop deze er ook maar bij.

Ik weet niet of ik daar genoeg vaseline voor heb.

Dus als wij met genoeg vaseline aankomen, dan ...

Mogen we filmen?

Getver!
Arme Hetero Sapiens. En het is ook niet in ons belang, want dan moet hij voortaan staande typen!
Op 21-06-2012 18:13:17 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Getver? Hoe weet je dat?
No shit, Sherlock
Op 21-06-2012 18:26:14 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Pieter:
Getver? Hoe weet je dat?

Omdat ik helderziende ben.
Op 21-06-2012 18:30:48 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Socrates:
Pieter:
Getver? Hoe weet je dat?

Omdat ik helderziende ben.

Of als elke andere pornokijker gewoon een sick mind hebt?

(Ik lees ook mee op S4B, hoor )
No shit, Sherlock
Op 21-06-2012 18:34:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Pieter:
Socrates:
Pieter:
Getver? Hoe weet je dat?

Omdat ik helderziende ben.

Of als elke andere pornokijker gewoon een sick mind hebt?

(Ik lees ook mee op S4B, hoor )

Sinbad zegt het ja! Ik was echt verbaasd over mezelf, dat wist ik helemaal niet.
Op 21-06-2012 18:37:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit: He 182 blij je weer te zien.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 21-06-2012 18:42:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!
Op 21-06-2012 18:54:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!

Grote familie?
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 21-06-2012 18:56:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!
(bericht gewijzigd op 21/6/2012 19:4)
Op 21-06-2012 19:03:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 21-06-2012 19:06:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.

Niet gaan zitten vissen hè grapjas!
Op 21-06-2012 19:45:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
He 182 blij je weer te zien.

Goed kijken dan maar. Morgen ben ik er niet meer. Dan is hier 181!

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.

Niet gaan zitten vissen hè grapjas!

Ha ha ha en nu weer ontopic.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 21-06-2012 19:49:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.

Niet gaan zitten vissen hè grapjas!

Ha ha ha en nu weer ontopic.

Is dat familie van je???
It's all a figment of imagination!
Op 21-06-2012 20:46:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
psixty4:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.

Niet gaan zitten vissen hè grapjas!

Ha ha ha en nu weer ontopic.

Is dat familie van je???

Het is niet mijn broer!!!!
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 21-06-2012 20:50:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Dicit:
psixty4:
Dicit:
Socrates:
Dicit:
Socrates:
Dicit:

Grote familie?

Hahaha! Eerder veel undercovers!
Ik zie op jouw profiel dat je slimme familie hebt!

De familie wel ja.

Niet gaan zitten vissen hè grapjas!

Ha ha ha en nu weer ontopic.

Is dat familie van je???

Het is niet mijn broer!!!!

Maar wel de zoon van je vader zeker?
Op 21-06-2012 23:16:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: De mens offert andere soorten op ten faveure van de eigen soort.

Maar dat is de natuur eigenlijk overal wel zo. Opportunistisch heet dat. Een oerdrang. Kan je weinig aan doen.

Empathie komt niet bij elke soort voor. Maar gek genoeg in stress situaties veranderen vreedzame dieren ook ineens in agressors als hun eigen jong bedreigt wordt. Ik vind dat mooi om te zien. De natuur heeft blijkbaar ook iets donkers in zich. Wat er al in zit.

[on topic] ik ben gewoon jaloers op die aap! Geen Kuipers heten en toch de dampkring verlaten en een raket lancering mee maken :p Die aap zal er waarschijnlijk anders over gedacht hebben....
(bericht gewijzigd op 20/6/2013 14:19)
Op 20-06-2013 14:17:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2014Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden