"Waar een wil is, is een weg", zou een mooie samenvatting zijn van het project dat zich vandaag de dag in Guédelon afspeelt.

In het Franse departement Yonne wordt in zo'n 25 jaar tijd, door ongeveer 32 personen, volgens middeleeuwse technieken een burcht naar 13e eeuwse stijl gebouwd. Een bezoek aan de site is als een reis in de tijd. We nemen u graag mee, ter inspiratie, lering ende vermaeck.

Gudelon

Het project begon in 1997 als een privé-project van Michel Guyot. Deze meervoudig kasteelheer zocht een plek om een burcht te laten verrijzen volgens 13e eeuwse stijl, in zijn ogen het hoogtepunt van de Franse middeleeuwse architectuur. Hij kwam uit bij de streek waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht: de de wijnstreek Bourgogne, zo'n 200 kilometer ten zuid-oosten van Parijs.

Guedelon

In deze niet zo druk bezochte, doch mooie, toeristische streek, met bos en landerijen, lag een overwoekerde Middeleeuwse steengroeve bij de gemeente Treigny. Deze plek was geschikt voor de bouw van een kasteel. Ook in de middeleeuwen was de beschikbaarheid van bouwmaterialen een belangrijk criterium voor de bouw van een burcht, naast natuurlijk de strategische ligging.

Met behulp van een enthousiaste ploeg mensen, van experts tot enthousiaste leken, wordt deze droom verwezenlijkt. Ook de EU deed een duit van (2,5 miljoen euro) in het zakje om de boel van de grond te krijgen en inmiddels kan het project zichzelf bedruipen. De streek kan de inkomsten uit het toerisme daarnaast ook goed gebruiken en is de moeite waard om eens te bekijken.

Guedelon

Het bijzondere aan dit project is dat het poogt om een kasteel te laten verrijzen volgens Middeleeuwse technieken. Naast de bouwplaats is een kleine nederzetting verrezen waar de vakmensen tijdelijk wonen en leven naar Middeleeuws gebruik. U heeft tot ongeveer 2022 de tijd om dit bijzondere project te bekijken, daarna is het kasteel klaar. Wat er dan mee gaat gebeuren is niet geheel duidelijk, maar vermoedelijk zal er ook dan een bijzondere draai aan gegeven worden.


Voor meer informatie over de "Chantier Medieval" klikt u hier.

Gvaei: Leuk pensioenplan als je rond de 35 bent... samen met 30 anderen een burcht bouwen... Wordt het dan niet een beetje commune/sekte-achtig? Maar ja dat was in de middeleeuwen natuurlijk ook normaal
Voorkomen is beter dan genezen.
Op 28-06-2012 13:13:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Mooi, meester Glimlach. Ben je er ook zelf geweest?
You don't know what you've got until it's gone...
Op 28-06-2012 18:53:12 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Meneer Glimlach:
Veteo:
Mooi, meester Glimlach. Ben je er ook zelf geweest?

Ja, ik kan het jullie zeer aanraden.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 28-06-2012 23:07:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: In de Canvas tv-serie "Het Bourgondisch Complot" van Michiel Hendryckx zit een hele aflevering over dit project. Met interviews en uitleg en alles erop en eraan. Prachtig.

Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is, dat deze aflevering nergens meer is terug te vinden..... grrr.
Op 29-06-2012 23:04:44 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Wat leuk
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 30-06-2012 1:44:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden