Na een drukke periode met veel stress zaten we lekker van de voorjaarszon te genieten op het dakterras. Ik zat op internet te lezen en opeens 'knakte' er iets in mijn hoofd, ik zat vast in een denkpatroon en kon het maar niet wegrelativeren. Ik besprak het met mijn vrouw en die zei: "Misschien moet je eens met iemand gaan praten want dit gebeurt iets te vaak." Met lood in mijn schoenen maakte ik een afspraak bij de huisarts. Overspannen, burnout?

Ze verwees me door en binnen een week zat ik bij de psycholoog. "Het lijkt wel of mijn hersenen een overload hebben, de ene gedachte na de ander tuimelt over elkaar heen," raskaalde ik er op los. Ik was draaierig, mijn gedachten spinden in het rond, ik sprak met een woordsnelheid sneller dan het licht. "Het komt allemaal zo hard binnen," zei ik tegen hem en hij keek me meewarig aan. In de daaropvolgende weken praatten we er op los, ik kreeg wat ruimte in mijn hoofd maar had niet de indruk dat we de kern raakten. Overspannen of een burnout was geen sprake van, "maar wat dan wel kan ik nog niet zeggen," sprak de psycholoog troostend.

Ondertussen ging het dagelijks leven verder, ik heb een behoorlijk drukke en stressvolle baan en langzaamaan begon mijn hoofd weer vol te raken. "Het lijkt soms wel alsof ik over kleine dingetjes droom die ik overdag heb gezien maar niet heb verwerkt," zei ik op een avond tegen mijn vrouw, niet wetend dat ik de volgende dag zou ontdekken wat mij 'mankeerde'. De dag brak aan en ik had een drietal meetings achter elkaar. Na afloop zat ik met mijn directeur te praten en besprak met hem een aantal details die mij waren opgevallen m.b.t. de aanwezigen in die meetings. "Weet je," zei hij, "volgens mij ben jij hypersensitief."

"Hyper-wat?" reageerde ik, enigszins verrast door zijn uitspraak. 
"Jij ziet dingen en voelt dingen aan die andere mensen niet opvallen, of in mindere mate, ga vanavond maar eens googlen."
Ik sloeg aan het googlen, overwon een wereld aan zweverigheid, en ontdekte een nieuwe wereld voor mezelf.Hypersensitief, ook wel hooggevoelig; de één is intelligenter dan de ander, de één is gevoeliger dan de ander. En ik ben zo’n gevoelig mannetje. Al van jongs af aan had ik altijd het idee net iets anders te zijn dan anderen, ik wist wanneer mama verdrietig was, wanneer papa boos werd en wanneer mijn broes en zussen spanningen hadden, altijd net iets eerder dan dat zij het zich zelf realiseerden. Op verjaardagen, feestjes, meetings of in een gewoon gesprek voel ik genadeloos de sfeer, of spanning, het kost me meestal een paar seconden om te weten waar ik in terecht ben gekomen. Wie heeft er mot met wie, wie zegt iets anders dan hij denkt, hoe reageren anderen daar weer op... Maar ook de energie in een huis of een onveilige situatie in de nacht zonder dat ik precies weet waarom. Signalen, energie, emoties, details die niet van mezelf zijn maar wel heel hard bij mij binnenkomen, waar ik lichamelijk en geestelijk op reageer. En ik denk razendsnel vooruit, soms ben ik al vier stappen verder dan de rest en moet ik me inhouden omdat ze mij niet bij kunnen benen. Ik zie verbanden, ontwikkelingen en resultaten, sta al op de t-splitsing waar anderen nog aan het begin van het pad staan.

Eenmaal bekend met de term hooggevoelig begon ik bij de psycholoog meters te maken, puzzelstukjes over wie ik ben en wat ik ervaar begonnen op hun plek te vallen.  Maar er zijn nog veel, heel veel vragen. Hooggevoeligheid is er in veel soorten en maten, mijn directeur was een ervaringsdeskundige, zo vertelde hij mij later. Hij keek altijd hoe woorden uit de mond van zijn gesprekspartner kwamen. Aan de manier waarop de woorden uit de mond kwamen, las hij de spanningen, energie en emotie. En inderdaad, hij keek altijd naar de mond van de mensen waar hij mee praatte.

Bij mij is het anders, volgens de psycholoog ben ik een extreem gevalletje; ik hoor, ik zie en ik voel. Iedereen heeft filters in zijn hersenen zodat we niet compleet worden overladen door de informatie die we opnemen. Mijn filters m.b.t. horen, zien en voelen, staan meestal uit, waardoor alles ongefilterd binnenkomt. En daar reageert mijn lijf op, en behoorlijk ook. Als je het hebt over zien en horen dan is dat niet zo spannend, waarnemingen met de zintuigen die ongefilterd binnen komen. Soms ben ik me bewust van wat ik hoor en zie, soms komen er details binnen die ik niet bewust waarneem. Ik hoor trillingen, spanningen in geluiden en lees emoties in gezichten, ogen en lichaamstaal. Maar die derde, daar snap ik nog geen bal van. Ik voel dingen. Ik hou niet van bomen knuffelen, en geloof ook niet in de galactische federatie, en de regio waar ik vandaan kom staat bekend om de nuchtere mentaliteit, en dat zit ook in mijn genen. Maar toch voel ik dingen. Wat maakt dat ik aanvoel dat een situatie onveilig is, of heel gelukkig word op een plek waar ik niet eerder ben geweest. Wat maakt dat ik zonder van mijn scherm op te kijken op dit moment ervaar dat er met één van mijn medewerkers iets aan de hand is? Of dat ik me dagenlang onrustig voel totdat er iets gebeurt waarvan ik denk: 'Ah, daar was het al,' waarna mijn onrust weg is? En waarom zie ik soms mensen waarvan ik voel dat er iets goed mis is met hen, zomaar tussen het winkelend publiek? Paranormaal is het zeker niet, misschien mijn zesde zintuig.

Hooggevoeligheid heeft behoorlijke nadelen, de voordelen begin ik pas te ontdekken. Gave of handicap? Voelen, interpretatie van de zintuigen of waarneming van energie? En waarom Grenswetenschap mij rust geeft?

Volgende keer meer.
Sinbad: Hypersensitief ben ik ook en ik ken er meer, als het vervelend wordt moet je veel koffie drinken, de caffeine dempt de info die binnenkomt.
Ik dronk altijd (vanaf mijn 15de) 20 koppen per dag, toen er een nieuwe koffie-automaat kwam met koffie die ik niet lusten kwam alles binnen, een man in het rook-hok zag dat (zonder dat ik iets erover had gezegt). Toen zei die als het teveel wordt moet je koffie drinken, en inderdaad, veel koffie drinken dempt het (als je het je teveel wordt)(Blowen werkt ook trouwens)
(bericht gewijzigd op 4/7/2012 13:30)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 13:29:13 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OneDayFlie: Goed stuk.
Een eyeopener voor mezelf
(bericht gewijzigd op 4/7/2012 13:51)
Op 04-07-2012 13:51:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: OneDayFlie,
20 tot 30% van de mensen is hypersensitief, meestal leer je als kind hoe je het moet onderdrukken (met b.v. koffie of wiet).
Meestal kom je op latere leeftijd (als je met zulke middelen stopt) achter dat je het hebt.
Wil je jezelf testen stap in een volle trein/tram en let op de mensen om je heen, jonge mensen kun je meestal beter voelen dan ouderen omdat zij in het leven nog niet hebben geleerd hoe (het onbewust) die energie-afgaven moet blokkeren, helaas 'leren' mensen die energie blokkeren in het leven omdat in de praktijk er vrij veel mensen zijn die hypersensitief (de meeste weten het niet of onderdrukken het) zijn, en daar willen zij zich tegen beschermen. Ook mensen die grote problemen hebben, in paniek zijn of depressief zijn zenden sneller energie uit (lees kunnen het mindergoed tegenhouden) daarom is hypersensitief ook niet altijd leuk de meeste en sterkste energie die je opvangt is meestal (helaas) daardoor negatief.
Ik denk dat het een restje is van vroeger (toen we nog niet konden praten) om te communiceren, spraak heeft het overbodig gemaakt, maar diep van binnen zit het er nog in bij veel mensen.
Verschil is met praten kun je liegen, energie liegt nooit
(bericht gewijzigd op 4/7/2012 14:4)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 13:58:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Herkenbaar, goed stuk
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 04-07-2012 13:59:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Boudicca: ik hou altijd mijn "deur"dicht. is lastig om te leren maar als het kan is het een zegen. je hoort ineens niets meer om je heen terwijl er hele veldslagen worden geleverd.
Warrior queen of the Iceni
Op 04-07-2012 14:26:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Een vraag stellen waarvan jezelf het antwoord al weet. Hm.
.......
Op 04-07-2012 14:34:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OneDayFlie: Ik zie alleen dat dit niet is de DSM-IV te vinden is, en hier bij mij zijn ze vrij conservatief....
Op 04-07-2012 14:41:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Heel herkenbaar. Gezichten lezen, weten wanneer er ruzie komt, weten wanneer iemand tegen je liegt.
Zeer vermoeiend is het wel.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-07-2012 15:25:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Zullen we een clubje oprichten?
ALLES IS WAAR
Op 04-07-2012 15:47:02 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Mooi stuk!
Carpe diem homo universalis
Op 04-07-2012 15:48:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J v.: Noem me ongevoelig maar ik vind dit dus een verschrikkelijk stuk. Hoog ik-gehalte en doordrenkt van de wens om bijzonder gevonden te worden. Fijn dat mensen hier iets aan hebben maar aan mij absoluut niet besteed. Next.
Op 04-07-2012 15:54:48 | Kudos: 10 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
J v.:
Noem me ongevoelig maar ik vind dit dus een verschrikkelijk stuk. Hoog ik-gehalte en doordrenkt van de wens om bijzonder gevonden te worden. Fijn dat mensen hier iets aan hebben maar aan mij absoluut niet besteed. Next.

Dat kan ik heel goed begrijpen, maar als je opeens geconfronteerd wordt met jezelf, zal je er ook mee aan de slag moeten.
ALLES IS WAAR
Op 04-07-2012 16:04:24 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
J v.:
Noem me ongevoelig maar ik vind dit dus een verschrikkelijk stuk. Hoog ik-gehalte en doordrenkt van de wens om bijzonder gevonden te worden. Fijn dat mensen hier iets aan hebben maar aan mij absoluut niet besteed. Next.

Ja als je het net ontdekt denk je dat je bijzonder bent, als je erachter komt dat 1 op de 4 a 5 het heeft is het net als een bril dragen
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 16:23:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
K.Zwellever: Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.
Op 04-07-2012 16:41:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel: Tegenwoordig hebben ze alles dat normaal en menselijk is ondergebracht in DSM-IV. Als je jong bent en niet stil kan zitten noemen ze dat ADHD. En als je empathie hebt, medemenselijk gevoel en een ander kunt 'lezen' heb je 'hypersensitiviteit'.

Is toch niet te geloven?! Maar dat komt doordat de wetenschap wordt gemaakt en beschreven, en de wereld wordt geregeerd, door psychopaten. Van die lui die vroeger keurig konden stilzitten in de klas en geen enkele last hadden van (puberale) emoties, en die dus soepel door het systeem heen kwamen, met een heus diplomaatje.

Ik zal je mijn ellendige levensverhaal vertellen, een verhaal van de ene aandoening naar de andere:
- ADD (soort ADHD);
- hypersensitief;
- iets met IQ;
- synesthesie.

Die laatste is wel geinig. Kun je gedachten ruiken, zeg maar. Die eerste drie is allemaal BS. Eigenlijk tonen die aan dat ik mens ben, maar dat is tegenwoordig kennelijk een ziekte...
Op 04-07-2012 16:51:23 | Kudos: 13 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 16:51:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
J v.:
Noem me ongevoelig maar ik vind dit dus een verschrikkelijk stuk. Hoog ik-gehalte en doordrenkt van de wens om bijzonder gevonden te worden. Fijn dat mensen hier iets aan hebben maar aan mij absoluut niet besteed. Next.

Toch had je behoefte te reageren........
'Don't forget rule number 6'
Op 04-07-2012 16:56:35 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Je kan bijvoorbeeld verpleegkundige worden. Sterker nog, ik denk dat het percentage hooggevoeligen onder verpleegkundigen (en andere beroepen in de zorg) hoger is dan bij bv. bankiers.
Hooggevoeligheid is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Als je dat eenmaal lukt, heb je er vooral voordeel van.
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 16:57:28 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.
Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Kan nog gezellig worden!
'Don't forget rule number 6'
Op 04-07-2012 16:58:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Meneer Glimlach: Ik vraag me af of hypersensitiviteit een afwijking is en niet bijv. hyposensitiviteit...
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 04-07-2012 17:04:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
Emie :
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Je kan bijvoorbeeld verpleegkundige worden. Sterker nog, ik denk dat het percentage hooggevoeligen onder verpleegkundigen (en andere beroepen in de zorg) hoger is dan bij bv. bankiers.
Hooggevoeligheid is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Als je dat eenmaal lukt, heb je er vooral voordeel van.

Ehhh je hebt wel gelijk Emie wat betreft de verpleegsters, maar bij de bankiers en zakenlieden is het percentage juist ook hoog,
Zakkelijk technisch (weet ik uit ervaring ) kun je er ook veel mee, b.v. aanvoelen van twijfel en erop inspelen/oplossen voordat uit uitgesproken wordt
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 17:05:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
Meneer Glimlach:
Ik vraag me af of hypersensitiviteit een afwijking is en niet bijv. hyposensitiviteit...

Nee Meneer glimlach,
Vroeger had je drukke kinderen tegenwoordig ADHD
Vroeger had je onderbuikgevoel en 'ik mag hem niet' en 'er is iets niet aan de haak' en 'er klopt hier iets niet' en 'dat voelt niet goed' en tegenwoordig heet het hypersensitiviteit.
Dan heb je wel een afwijking maar die is niet erg (zeg maar goed), dan voel je je speciaal en de therapeuten cashen
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 17:08:31 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas:
Meneer Glimlach:
Ik vraag me af of hypersensitiviteit een afwijking is en niet bijv. hyposensitiviteit...

hyposensitiviteit, zou je, als je het gedeeltje 'gebrek aan emphatie' ipv een teveel daaraan in ogenschouw neemt, een vorm van psychopathie kunnen noemen natuurlijk.
Op 04-07-2012 17:12:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Sinbad:
Emie :
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Je kan bijvoorbeeld verpleegkundige worden. Sterker nog, ik denk dat het percentage hooggevoeligen onder verpleegkundigen (en andere beroepen in de zorg) hoger is dan bij bv. bankiers.
Hooggevoeligheid is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Als je dat eenmaal lukt, heb je er vooral voordeel van.

Ehhh je hebt wel gelijk Emie wat betreft de verpleegsters, maar bij de bankiers en zakenlieden is het percentage juist ook hoog,
Zakkelijk technisch (weet ik uit ervaring ) kun je er ook veel mee, b.v. aanvoelen van twijfel en erop inspelen/oplossen voordat uit uitgesproken wordt

Dat klinkt ook wel logisch, ja. Overigens is de term 'verpleegsters' heel ouderwets. (Een mannelijke verpleegkundige 'broeder' noemen idem.)
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 17:18:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas: het al dan niet (over)gevoelig zijn zegt niets over de normen en waarden van iemand natuurlijk.
Jje zou jezelf alleen kunnen afvragen of degene die de ander misleidt op basis van hetgeen hij zo fijngevoelig heeft aangevoeld, ook dat stukje inlevingsvermogen heeft meegekregen waarbij hij daadwerkelijk voelt wat degene voelt nadat hij deze hij misleid heeft.

zo, das een lekkere zin.
Op 04-07-2012 17:27:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Nee dat klopt inderdaad fijngevoeligheid hebben en wat ermee doen is inderdaad iets anders dan moraal hebben.
Bijna alle seriemoordenaars zijn fijngevoelig, Napoleon en Hitler waren het waarschijnlijk ook
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 17:30:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
Emie :
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Je kan bijvoorbeeld verpleegkundige worden. Sterker nog, ik denk dat het percentage hooggevoeligen onder verpleegkundigen (en andere beroepen in de zorg) hoger is dan bij bv. bankiers.
Hooggevoeligheid is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Als je dat eenmaal lukt, heb je er vooral voordeel van.

Ik denk juist dat dergelijke beroepen niet zo geschikt zijn. Bij sommige mensen in mijn omgeving zie ik juist, dat deze mensen uiteraard heel goed in hun beroep zijn, maar al heel snel een echte burnout krijgen
Op 04-07-2012 17:37:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
sufi:
Emie :
Sinbad:
K.Zwellever:
Alleen wel jammer dat er zo weinig met die "gave"gedaan wordt,afgezien dat psychologen er blijkbaar een goede boterham aan verdienen.

Wat wil je ermee doen dan???(behalve gebruiken bij het inschatten van de situatie) Iedereen in de trein knuffelen waarvan je voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit?

Je kan bijvoorbeeld verpleegkundige worden. Sterker nog, ik denk dat het percentage hooggevoeligen onder verpleegkundigen (en andere beroepen in de zorg) hoger is dan bij bv. bankiers.
Hooggevoeligheid is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Als je dat eenmaal lukt, heb je er vooral voordeel van.

Ik denk juist dat dergelijke beroepen niet zo geschikt zijn. Bij sommige mensen in mijn omgeving zie ik juist, dat deze mensen uiteraard heel goed in hun beroep zijn, maar al heel snel een echte burnout krijgen

Klopt, dat zie je dan ook veel in de GZ en vooral in de GGZ. Met hooggevoeligheid moet je leren omgaan, zei ik al.
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 17:53:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Meneer Glimlach:
Gas:
Meneer Glimlach:
Ik vraag me af of hypersensitiviteit een afwijking is en niet bijv. hyposensitiviteit...

hyposensitiviteit, zou je, als je het gedeeltje 'gebrek aan emphatie' ipv een teveel daaraan in ogenschouw neemt, een vorm van psychopathie kunnen noemen natuurlijk.

Je vat mijn insteek.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 04-07-2012 18:05:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @Sufi,
sufi:
Ik denk juist dat dergelijke beroepen niet zo geschikt zijn. Bij sommige mensen in mijn omgeving zie ik juist, dat deze mensen uiteraard heel goed in hun beroep zijn, maar al heel snel een echte burnout krijgen

Ja logisch dat hypersensitieven mensen eerder een burn-out krijgen naast alle meuk en stress van 'normalen'mensen krijgen ze ook nog een non-verbalen 'geheimen' info mee die vaak haaks staan met wat er met het mondje wordt gezegd en je moet er subtiel op reageren (dat moet je leren met de tijd) want er is niets gezegd, dus hoe zou je het kunnen weten.
Dat (kan) nog meer stress veroorzaken.
Als je op je werk met zijn alle een onmogelijke target is opgelegd.
Je baas pept iedereen constant op om tot het uiterste te gaan, Tjakka, NLP ect ect en jij voelt dat je baas en veel collega's er niet meer in geloven, en iedere vergadering is het weer én we kunnen het" enz enz, terwijl je weet dat de meeste toneel aan het spelen zijn en de goedgelovige zich aan een opblazen zijn met een kansloos project.
Das niet goed voor de burn-out zeg maar
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 04-07-2012 18:09:58 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Weet je wat vervelend is van hooggevoeligheid? Andermans last aanvoelen en je bij voorbaat schuldig voelen dat anderen last van je hebben. Ik hield onze (luidruchtige) kinderen altijd in toom, omdat ik voelde dat 'de hele buurt' er last van had. Mijn exgenote zei dan altijd: "Zolang ze niet klagen, hebben ze geen last."
Dat is nou typisch zo'n dingetje waar je dus mee moet leren omgaan.
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 18:56:55 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Emie :
Weet je wat vervelend is van hooggevoeligheid? Andermans last aanvoelen en je bij voorbaat schuldig voelen dat anderen last van je hebben. Ik hield onze (luidruchtige) kinderen altijd in toom, omdat ik voelde dat 'de hele buurt' er last van had. Mijn exgenote zei dan altijd: "Zolang ze niet klagen, hebben ze geen last."
Dat is nou typisch zo'n dingetje waar je dus mee moet leren omgaan.

Ondertussen roddelt de buurt wel achter je rug om over je luidruchtige kinderen. Dat is een feit, heb ik hier gemerkt, want tegen mij werd ook geroddeld over andermans kinderen.
Het is dus niet verkeerd om je kinderen rustig te houden en de 'schijt-aan-de-buurthouding' van je ex is niet juist in mijn ogen.
No shit, Sherlock
Op 04-07-2012 19:01:54 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mister Snock: Goed verhaal en heel herkenbaar.
Kijk uit naar het vervolg. Ik ken veel mensen die dit eens zouden moeten lezen.....
(of het helpt???)
Op 04-07-2012 19:09:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Pieter:
Emie :
Weet je wat vervelend is van hooggevoeligheid? Andermans last aanvoelen en je bij voorbaat schuldig voelen dat anderen last van je hebben. Ik hield onze (luidruchtige) kinderen altijd in toom, omdat ik voelde dat 'de hele buurt' er last van had. Mijn exgenote zei dan altijd: "Zolang ze niet klagen, hebben ze geen last."
Dat is nou typisch zo'n dingetje waar je dus mee moet leren omgaan.

Ondertussen roddelt de buurt wel achter je rug om over je luidruchtige kinderen. Dat is een feit, heb ik hier gemerkt, want tegen mij werd ook geroddeld over andermans kinderen.
Het is dus niet verkeerd om je kinderen rustig te houden en de 'schijt-aan-de-buurthouding' van je ex is niet juist in mijn ogen.

Ach ja, roddelen doen ze toch wel. (Is dat niet een bumpersticker? "Doe wat je wil, roddelen doen ze toch wel."?)
Ik probeer rekening te houden met anderen, ik probeer tolerant te zijn jegens anderen en voor de rest hoop ik dat anderen hetzelfde doen.
Vandaag ook weer een mooi praktijkvoorbeeldje meegemaakt. Dochter kreeg, na drie maanden bovenbeugel, nu ook haar onderbeugel aangemeten. De dame die het hekwerk plaatste, was nét even te gehaast, nét even te pinnig en te invasief (zondermeer de meekijkspiegel uit de handen van m'n dochter pakken en hem wegleggen). Terwijl we in deze praktijk gewend waren aan zeer geduldige, empathische medewerkers. Wát een verschil maakt dat...
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 19:23:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reagoorder: Mensen die hooggevoelig zijn worden ook sneller moe van (verre) reizen. Er komen zoveel prikkels binnen die een plaats moeten krijgen dat rust belangrijk is. Waar anderen dan in de avond op zoek gaan naar vertier wil de hooggevoelige liever ontspannen.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 04-07-2012 21:12:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Reagoorder:
Mensen die hooggevoelig zijn worden ook sneller moe van (verre) reizen. Er komen zoveel prikkels binnen die een plaats moeten krijgen dat rust belangrijk is. Waar anderen dan in de avond op zoek gaan naar vertier wil de hooggevoelige liever ontspannen.

Klopt. Maar ik kan het wel uitstellen. Ik ben 2x in New York geweest. Was geweldig, en ik heb het rustig aan gedaan (lopen, lopen, lopen), toen ik thuiskwam was het heerlijk dat ik op mijn gemak alles kon verwerken.
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 21:26:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reagoorder:
Emie :
Reagoorder:
Mensen die hooggevoelig zijn worden ook sneller moe van (verre) reizen. Er komen zoveel prikkels binnen die een plaats moeten krijgen dat rust belangrijk is. Waar anderen dan in de avond op zoek gaan naar vertier wil de hooggevoelige liever ontspannen.

Klopt. Maar ik kan het wel uitstellen. Ik ben 2x in New York geweest. Was geweldig, en ik heb het rustig aan gedaan (lopen, lopen, lopen), toen ik thuiskwam was het heerlijk dat ik op mijn gemak alles kon verwerken.

NY is al druk maar als je je perceptie vermogen echt eens op tilt wil zetten ga dan eens naar een drukke stad in Azië. :-p
Maar inderdaad is het verwerken van prikkels een onderdeel van het leven van de hooggevoeligen. Ik vraag mij af of ze hierdoor vaker in het verleden leven ipv in het nu.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 04-07-2012 21:48:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reagoorder:
Emie :
Reagoorder:
Mensen die hooggevoelig zijn worden ook sneller moe van (verre) reizen. Er komen zoveel prikkels binnen die een plaats moeten krijgen dat rust belangrijk is. Waar anderen dan in de avond op zoek gaan naar vertier wil de hooggevoelige liever ontspannen.

Klopt. Maar ik kan het wel uitstellen. Ik ben 2x in New York geweest. Was geweldig, en ik heb het rustig aan gedaan (lopen, lopen, lopen), toen ik thuiskwam was het heerlijk dat ik op mijn gemak alles kon verwerken.

NY is al druk maar als je je perceptie vermogen echt eens op tilt wil zetten ga dan eens naar een drukke stad in Azië. :-p
Maar inderdaad is het verwerken van prikkels een onderdeel van het leven van de hooggevoeligen. Ik vraag mij af of ze hierdoor vaker in het verleden leven ipv in het nu.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 04-07-2012 21:48:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Reagoorder:
Emie :
Reagoorder:
Mensen die hooggevoelig zijn worden ook sneller moe van (verre) reizen. Er komen zoveel prikkels binnen die een plaats moeten krijgen dat rust belangrijk is. Waar anderen dan in de avond op zoek gaan naar vertier wil de hooggevoelige liever ontspannen.

Klopt. Maar ik kan het wel uitstellen. Ik ben 2x in New York geweest. Was geweldig, en ik heb het rustig aan gedaan (lopen, lopen, lopen), toen ik thuiskwam was het heerlijk dat ik op mijn gemak alles kon verwerken.

NY is al druk maar als je je perceptie vermogen echt eens op tilt wil zetten ga dan eens naar een drukke stad in Azië. :-p
Maar inderdaad is het verwerken van prikkels een onderdeel van het leven van de hooggevoeligen. Ik vraag mij af of ze hierdoor vaker in het verleden leven ipv in het nu.

Ja, in zoverre dat het veel langer duurt eer alles verwerkt is. Mijn kinderen zeggen wel eens: "Jij denkt echt lang over na over de kleinste dingen." Maar dat komt dan omdat ik er nog niet klaar mee ben. Als het eenmaal verwerkt is, behoort het ook tot het verleden. Kan van alles zijn; hoe het haar van een verkoopster zat, dat iemand me verkeerd begreep, dat m'n schoenen niet goed gestrikt zitten, hoe geweldig het eten smaakte etc.
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 21:56:28 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Heel mooi onderwerp, goed geschreven. Door wie eigenlijk?

- Ik vraag me af, is het hetzelfde als intuïtie?

Ikzelf ben meer van de rede en de logica, maar mijn vrouw is ook zo'n aanvoelend type. Achteraf gezien heeft ze altijd gelijk over stemmingen, sfeer enzo. Maar niet altijd wat betreft de conclusies die ze daaruit trekt.

Ik bedoel; Je kunt dan wel een stemming peilen, maar niet direct een mening of gegeven daaruit afleiden.
Soms werkt een nuchtere benadering beter. Ik denk dat dat komt omdat je dan niet zozeer reageert op ontvangst, maar eerder zelf de stemming bepaalt. Dat kan, met respect gebracht, dé-escalerend werken.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 04-07-2012 22:28:34 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Veteo:
Heel mooi onderwerp, goed geschreven. Door wie eigenlijk?

- Ik vraag me af, is het hetzelfde als intuïtie?

Ikzelf ben meer van de rede en de logica, maar mijn vrouw is ook zo'n aanvoelend type. Achteraf gezien heeft ze altijd gelijk over stemmingen, sfeer enzo. Maar niet altijd wat betreft de conclusies die ze daaruit trekt.

Ik bedoel; Je kunt dan wel een stemming peilen, maar niet direct een mening of gegeven daaruit afleiden.
Soms werkt een nuchtere benadering beter. Ik denk dat dat komt omdat je dan niet zozeer reageert op ontvangst, maar eerder zelf de stemming bepaalt. Dat kan, met respect gebracht, dé-escalerend werken.

Het is een gastblog, geschreven door G.
En het is niet voor niets dat men twee hersenhelften heeft, de rationele, logische kant (links) en de intuïtieve, 'dierlijke' kant (rechts), even los van de kleine hersenen en de hersenstam (ons reptielenbrein).
Een goeie samenwerking tussen ratio en intuïtie kun je bevorderen door vaak dingen te doen met 'je verkeerde hand' (schrijven, deuren openen, knopen van je overhemd etc.).
Is it electrickery?
Op 04-07-2012 22:32:11 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
K.Zwellever: Mensen,mensen het gaat weer helemaal de verkeerde kant op.
Mijns inziens is het een "gave"als je mensen op tien meter afstand al voor 95% kunt inschatten,voelen wat ze drijft,hoe ze zullen reageren en waarom ze zijn zoals ze zijn en als je daar niet tegen kan,moet je leren je daar voor af te sluiten maar beter is te leren dat je er wel mee om kunt gaan,zoals ik al zei,het is een "gave"en geen straf,doe er je voordeel mee ipv het als last te zien.
Het kan wel als iets spiritueels gezien worden,dat wil nog niet zeggen dat het dat ook is;wat dacht je van een goed empathisch vermogen,gecombineerd met een goed observatie vermogen,mensen kennis en een gezond verstand.
Verder,wie niet onder de indruk is van z'n eerste bezoek aan NY kan gewoonweg als vrij bot omschreven worden en als je pas in de gaten hebt dat de buurt het niet zo leuk vindt als je kinderen de buurt afbreken als er iemand komt klagen,lijkt het me echt de hoogste tijd eens aan "jezelf" te gaan werken.
Op 05-07-2012 0:05:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Als rij-instructeur heb ik de afgelopen jaren een paar keer hooggevoelige leerlingen in de auto gehad. Ik vond dat moeilijk lesgeven, ik wil wel rekening houden ermee, maar de rest van het verkeer niet. Bij ééntje heb ik na een stuk of wat lessen de beslissing genomen om te stoppen met lessen, de verkeersdruk was te groot voor die jongen, hij zou altijd een gevaar voor zichzelf en anderen zijn en blijven. Twee anderen zijn nu wel de trotse bezitter van een rijbewijs maar dat heeft best veel moeite gekost en echte sterren in het verkeer zullen het nooit worden.

Zijn er hooggevoelige rijbewijshouders die of hier of via een 'pm' hun ervaringen zouden willen delen, of misschien tips voor mij hebben om in de toekomst hier beter mee om te kunnen gaan.
It's all a figment of imagination!
Op 05-07-2012 0:54:37 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @psixty4.
Ik rij geen auto in Nederland levensgevaarlijk als je hooggevoelig bent dat komt door alle regeltjes waar je ook nog eens rekening mee moet houden.
In Indonesië gaat het prima (zolang de auto een automaat is, versnellingsbak leid teveel af) maar daar zijn geen (verkeers)regels ehh pardon daar houd niemand zich aan de verkeersregels, daar is je hooggevoeligheid een pre
(bericht gewijzigd op 5/7/2012 9:44)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 05-07-2012 9:44:08 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Sinbad:
@psixty4.
Ik rij geen auto in Nederland levensgevaarlijk als je hooggevoelig bent dat komt door alle regeltjes waar je ook nog eens rekening mee moet houden.
In Indonesië gaat het prima (zolang de auto een automaat is, versnellingsbak leid teveel af) maar daar zijn geen (verkeers)regels ehh pardon daar houd niemand zich aan de verkeersregels, daar is je hooggevoeligheid een pre

Dus eigenlijk zeg je: 'als je moet rijden volgens de regels dan is er een teveel aan info en als je mag rijden op je intuïtie dan gaat het goed.'
Dat terwijl ik het verkeer in Aziatische landen toch echt een stuk chaotischer vind dan het verkeer hier.
It's all a figment of imagination!
Op 05-07-2012 9:56:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
psixty4:
Sinbad:
@psixty4.
Ik rij geen auto in Nederland levensgevaarlijk als je hooggevoelig bent dat komt door alle regeltjes waar je ook nog eens rekening mee moet houden.
In Indonesië gaat het prima (zolang de auto een automaat is, versnellingsbak leid teveel af) maar daar zijn geen (verkeers)regels ehh pardon daar houd niemand zich aan de verkeersregels, daar is je hooggevoeligheid een pre

Dus eigenlijk zeg je: 'als je moet rijden volgens de regels dan is er een teveel aan info en als je mag rijden op je intuïtie dan gaat het goed.'
Dat terwijl ik het verkeer in Aziatische landen toch echt een stuk chaotischer vind dan het verkeer hier.

Ja, door de hoeveelheid info die je binnen krijgt zitten de vele regeltjes en die versnellingsbak in de weg (het kan dan teveel worden).
Ik snapte die versnellingsbak wel en op een parkeerterrein of rustige weg prima, maar zodat het druk werd en er veel regeltjes van toepassing waren waar je ook nog eens rekening mee moest houden werd die versnellingsbak een vloek.
Op de snelweg minder regels om rekening mee te houden, gebruik van versnellingsbak matig gaat ook prima.
Ik denk laten lessen in een automaat is al de helft van de oplossing
In Indonesië is de Chaos op een gegeven moment vanuit (logisch oogpunt) geen Chaos meer, ik kan daar heel relaxed autorijden in de mierenhoop in een grote stad, hier in een willekeurige wijk met links eerst, nu 80, enz enz, mensen die zich niet aan de regels houden terwijl het wel hoort (In Indonesië ga je er standaard vanuit dat is anders) en dan de versnellingsbak, kamikazebrommer die er vanuit gaan dat jij rekening houd met hen.
In Indonesië heb je 1.000x meer Kamikaze-brommers alleen gaan ze er vanuit dat jij geen rekening houd met hen, dat is veel makkelijker je hoeft alleen de auto's en vrachtauto's die groter zijn dan jouw in de gaten te houden, de rest houd jouw wel in de gaten (Law of the Jungle).
Ik heb daar in die grote drukke Chaos nog nooit een zwaar verkeersongeluk gezien heel typisch, terwijl het compleet wild west is zonder regels.
Ik denk dat regels ervoor zorgen dat mensen niet goed opletten (ik heb toch voorrang) en dat daardoor dus juist ongelukken gebeuren,'' ja maar...ik had toch voorrang????????''
(bericht gewijzigd op 5/7/2012 10:10)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 05-07-2012 10:06:34 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: @psixty4,
Vergeet ook niet dat jij (de rij-instructeur) onbewust een storende factor bent, als jij ernaast zit en denkt 'ojee als dat maar goed gaat?', 'oeijoejoei wat is die zenuwachtig?' en 'hoe ga ik dit in godsnaam tot een goed einde breien?' ook (onbedoeld) wel binnenkomt bij de leerling naast je
Serieuze tip, begin met een automaat als je zo'n leerling hebt, dat ontlast hooggevoeligen zwaar.
(bericht gewijzigd op 5/7/2012 10:24)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 05-07-2012 10:22:28 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
gemini11: INderdaad Psixty4, de leerling is zich enorm bewust dat er een controle op hem of haar wordt uitgeoefend en gaat zowiezo minder presteren. Er zijn niet alleen de regels en de auto die men juist moet toepassen en gebruiken maar ook nog eens het alles ziende oog van de controleur die je bijna voelt branden, dient negeerd te worden. Ikzelf heb al 12 jaar mijn rijbewijs en nog steeds als ik merk dat mensen op mijn rijstijl letten begin ik te zweten en rij ik minder vlot. Mijn onbewuste moet ingeschakeld worden en dan is het een automatisch piloot gevoel dat het rijden leuk maakt, als in een trance, werkt bij mij het beste. Dit pas ik dan ook vaak toe op andere zaken in mijn dagelijks leven, zo blok ik mijn overdreven indrukken die blijven plakken en mijn leven anders zo vermoeiend maken.
Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist
Op 05-07-2012 12:08:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit: Zelfvertrouwen en gevoeligheid gaan hand in hand.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 05-07-2012 15:53:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gas: die hooggevoeligheid is vlg mij gewoonweg aangeboren om te kunnen overleven, een cadeautje van de evolutie.
Vaak merk je dat mensen die hooggevoelig genoemd worden toch echt wel in een opperste staat van paraatheid zijn, dikwijls is een vlg stap de fight or flight-houding.
Je kunt dat deurtje echt wel wat meer leren sluiten; dat geeft rust in je kop, maar ook in je lijf en indien nodig zet je het deurtje weer wat meer open.
Op 05-07-2012 16:06:12 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
robstelt: Ik denk dat gevoeligheid/intuïtie een redelijk vaak voorkomend iets is, maar hooggevoeligheid lang niet bij iedereen voorkomt. Niet iedereen is ook gevoelig of heeft een ontwikkelde intuitie.

Gevoeligheid is erg handig als je ermee leert leven, want je kan ermee gemakkelijk mensen "lezen". Ook met kinderen is het handig. Voorbeeldje: Mijn vrouw (minder gevoelig) is bezig in huis, ik zit nog even vol aandacht te werken. Ineens trekt stilte mijn aandacht en roep ik naar mijn zoon: doe die kast eens dicht. Vervolgens kijkt mijn vrouw me raar aan en hoor ik een deurtje sluiten. Terwijl ik hem niet in de gaten aan het houden was, maar in een ingewikkeld document bezig was. Intuïtie is handig!

@psixty4 in de auto is het juist erg handig. Als je een beetje oplet kan je de meeste acties van auto's goed voorspellen en beter anticiperen dan een gemiddeld persoon. Tijdens de lessen is over het algemeen vooral de instructeur de storende factor. (onbedoeld) Als je leerling aan het rijden is terwijl steeds door het hoofd gaat "volgens mij komt nu weer een reactie" of "hij kijkt naar me, wat doe ik verkeerd" dan is dat wel stevige afleiding voor zo iemand lijkt me.
Op 07-07-2012 12:24:12 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Ik moet telkens van de ene psycholoog naar de andere. Praten over mijn problemen, medicatie slikken voor mijn problemen.
Ik raak erdoor in een enorm slechte stemming elke keer, en word er haast depressief van. Vooral omdat er één ding is dat ik niet weet: Wat zijn mijn problemen dan?
Als er even problemen zijn sociaal, als iets mij niet lukt, of als ik iets weiger te doen. (Zoals nu uiteindelijk die medicatie slikken, werd er te depressief van. Nu gaat het eindelijk weer goed voor mijn gevoel.) Maar dan komt het altijd door mijn autisme. Dan zou ik te snel afgeleid zijn, of door allemaal andere redenen dat met autisme te maken heeft.
Maar misschien heb ik ook nog gewoon een eigen mening. Namelijk dat ik niet wil.

Er worden ook zoveel vooroordelen gemaakt. Dan zou ik niet tegen verandering of rommelige kamers kunnen. Nou als er één ding een bende is, dan is het mijn kamer, en daar leef ik nu toch al een tijdje in. En verandering is het enige wat ik de hele tijd doormaak.
Niemand merkt ooit dat ik wat heb, de diagnose is gegeven toen ik al erg jong was. Blijkbaar kun je als klein kind dus ook niet iets anders zijn.
Ik denk ook echt dat ze ernaar zoeken. Ik weet nog dat ik de aandacht van de vrouw voor me wou trekken. Als klein kind wist ik nog niet hoe. Dus ik pakte het plaatje. En het werkte, ik kreeg haar aandacht. Vele jaren later las ik iets terug: Het lijkt alsof ze het plaatje aait, of in ieder geval aanraakt. Het gedrag is wel erg jong voor haar leeftijd.

Niemand heeft het ooit door dat ik zo'n diagnose heb. Maar als ik het vertel ben ik altijd degene met die 'ziekte'.
Het enige wat misschien verschillend kan zijn is mijn denken. Maar ik weet wat ik doe, dat heb ik mezelf aangeleerd. Het is een veel fijnere manier, en laat je veel positiever in het leven staan. Wat ik in deze maatschappij dan wel nodig heb.

In mijn ogen heeft iedereen wel iets van autisme.
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 09-07-2012 11:23:13 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Trouwens, een prachtig artikel. Ik kan mij er ook helemaal in vinden.
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 09-07-2012 11:28:28 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : @Vosje: bedankt voor je verhaal, ik herken daar 't een en ander in. Eenmaal 'bestempeld' wordt alles daar aan gelinkt, ook al heeft het er soms niks mee te maken. Dat is bijna een automatisme bij orthopedagogen en andere deskundigen ter zake. Aan de andere kant is het ook belangrijk je autisme niet (volledig) te ontkennen. Maar ik geloof dat dat bij jou wel goed zit.
Is it electrickery?
Op 09-07-2012 12:53:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
G (auteur):

Hooggevoeligheid heeft behoorlijke nadelen, de voordelen begin ik pas te ontdekken. Gave of handicap? Voelen, interpretatie van de zintuigen of waarneming van energie? En waarom Grenswetenschap mij rust geeft?

Volgende keer meer.

Goed geschreven blog. Interessante vragen. Graag meer!
Op 19-04-2013 21:40:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic: Van dat hooggevoeligheid onderdruk ik inderdaad met sloten koffie en met roken. maar met 4 stappen vooruit denken, zoals in het verhaal, dat heb ik nog een beetje extremer. ben vaak meer dan 10 stappen vooruit voor dat de rest nog aan de startlijn staat. Ik analyseer alles tot in de kleinste details in alles wat mij interesseert. Het enige nadeel is dat bijna niemand mij daarbij kan volgen. Mijn gedachten gaan veel sneller dan ik kan typen c.q. onder woorden brengen. Hierdoor begrijpt een buitenstaander vaak niets wat ik bedoel. Dat overkomt mij regelmatig op deze site. Ik ben een beelddenker geen woord denker.
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 19-04-2013 23:37:43 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Qvic:
Van dat hooggevoeligheid onderdruk ik inderdaad met sloten koffie en met roken. maar met 4 stappen vooruit denken, zoals in het verhaal, dat heb ik nog een beetje extremer. ben vaak meer dan 10 stappen vooruit voor dat de rest nog aan de startlijn staat. Ik analyseer alles tot in de kleinste details in alles wat mij interesseert. Het enige nadeel is dat bijna niemand mij daarbij kan volgen. Mijn gedachten gaan veel sneller dan ik kan typen c.q. onder woorden brengen. Hierdoor begrijpt een buitenstaander vaak niets wat ik bedoel. Dat overkomt mij regelmatig op deze site. Ik ben een beelddenker geen woord denker.

Systematischer denken dan, eerst grote lijnen op papier daarna details invullen.
Of secretaresse in dienst nemen.It's all a figment of imagination!
Op 19-04-2013 23:41:46 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic:
psixty4:
Qvic:
Van dat hooggevoeligheid onderdruk ik inderdaad met sloten koffie en met roken. maar met 4 stappen vooruit denken, zoals in het verhaal, dat heb ik nog een beetje extremer. ben vaak meer dan 10 stappen vooruit voor dat de rest nog aan de startlijn staat. Ik analyseer alles tot in de kleinste details in alles wat mij interesseert. Het enige nadeel is dat bijna niemand mij daarbij kan volgen. Mijn gedachten gaan veel sneller dan ik kan typen c.q. onder woorden brengen. Hierdoor begrijpt een buitenstaander vaak niets wat ik bedoel. Dat overkomt mij regelmatig op deze site. Ik ben een beelddenker geen woord denker.

Systematischer denken dan, eerst grote lijnen op papier daarna details invullen.
Of secretaresse in dienst nemen.

Dat systematischer denken doe ik al, maar daarna ga ik de diepte in. Ik analyseer alles van A tot Z
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 19-04-2013 23:49:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Qvic:

Dat systematischer denken doe ik al, maar daarna ga ik de diepte in. Ik analyseer alles van A tot Z

Probeer aan de oppervlakte te blijven. Als het troebel wordt zit je te diep en moet je terug naar het heldere ondiepe.
It's all a figment of imagination!
Op 20-04-2013 0:31:32 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden