Kroatië is een land met 1.244 eilanden, kliffen en klippen, waarvan er 50 bewoond zijn. Het land is een ongeëvenaarde creatie van de natuur en heeft een zacht mediterraan klimaat. Het heeft ook de rijkdom en verscheidenheid van het continentale landdeel. Hier bevinden zich betoverende groene heuvels en indrukwekkende bergen, meren, rivieren en hun stroomversnellingen, alsook de gouden vlakte van Slavonië. Kroatië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. De verwachte datum van toetreding van Kroatië tot de Europese Unie is 1 juli 2013.

Het%20stadje%20Orebic

Het stadje Orebic

Geschiedenis

Prehistorie:
De omvangrijke collecties fossielen van Neanderthalers van circa 130.000 jaar oud, gevonden in Noord-Kroatië, zijn het bewijs dat het huidige Kroatië al in de prehistorie werd bewoond. Twee van de belangrijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn het Amfitheater van Pula uit de 1e eeuw en het Paleis van Diocletianus in Split uit het begin van de 4e eeuw.

Rond 400 voor Christus:
De eerste Griekse koloniën worden gesticht op de Adriatische eilanden.

168 voor Christus:
De Romeinen heersen over de oostelijke kust van de Adriatische zee. In het jaar 168 voor Christus werd Kroatië als onderdeel van Illyrië een vazalstaat van het Romeinse Rijk. Keizer Augustus splitste dit gebied vervolgens in de provincies Pannonia en Dalmatia, Istrië hoorde echter tot Italia.

305 na Christus:
Romeinse keizer Diokletianus heerst over het huidige Split.

Rond 600 na Christus:
De Kroaten verhuizen naar het huidige Kroatië.

852 na Christus:
Hertog Trpimir (knez) regeerde over het door in één van zijn handvesten genoemde koninkrijk Kroatië van 845 tot 864. Hij was de stichter van de Trpimirovic dynastie. In een ander nog bestaand handvest uitgegeven door Trpimir in het Latijn, doneert hij de kerk van Sint Joris aan de bisschop van Nin. Het document is gedateerd op 4 maart 852. In het document wordt Trpimir hertog van Kroatië genoemd (dux Chroatorum). Zijn rijk draagt de naam Koninkrijk der Kroaten (regnum Chroatorum). Het is bekend dat Trpimir drie zonen had: Petar (gestorven rond 852), Zdeslav en Muncimir. 

925 na Christus:
Tomislav I van Kroatië, was de eerste koning van Kroatië. Hij was een telg uit de Trpimirovic-dynastie. Hij volgde in 910 zijn vader Muncimir als hertog van Kroatië op. Hij verenigde de Kroatische hertogdommen Pannonië en Dalmatië. Rond 924/925 werd hij door de pauselijk legaat van Johannes X rond 924 tot koning van Kroatië gekroond in Županjac. Deze plaats werd later te zijner ere omgedoopt tot Tomislavgrad en heet nog steeds zo. Deze plaats ligt tegenwoordig in Bosnië en Herzegovina. Tomislav breidde zijn gebied uit tot het huidige Kroatië, Slavonië, Dalmatië en het grootste deel van Bosnië en maakte van Kroatië een van de machtigste rijken van de regio. In 928 verdween hij na een conflict met de paus en werd officieel dood verklaard. Hij werd in hetzelfde jaar opgevolgd door zijn broer Trpimir II. 

1093:
Petar Svacic wordt koning in 1093. Petar hoofdstad was in Knin. Volgens Juraj Utišinovic (eerste Kroatische kardinaal), is hij geboren in Kamicak (vlak boven de rivier Krka), Kroatië. Hij overleed in 1097 en was de laatste koning van Kroatië (1093–1097). 

1102:
Na de dood van Petar Svacic (de laatste Kroatische koning), sluit Kroatië een verbond met Hongarije.

1242:
Koning Bela IV verklaart in een pauselijke bul dat Zagreb een "Vrije Koninklijke Stad" is.

1433:
Het begin van de verdediging tegen de Turken, die na een tijd toch een groot deel van Kroatië bezetten.

1527:
Na een beslissing van de Kroatische Volksvertegenwoordiging neemt de Habsburg dynastie de Kroatische troon over.

1573:
De boerenopstand is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Kroatië, Matija Gubec wordt een legendarische persoonlijkheid voor het Kroatisch Volk, want hij heeft het uitgevochten zodat de boeren meer recht en vrijheid kregen.

1630-1632:
Catastrofale pest dunt de bevolking uit, daarom blijven er in Pula ongeveer 300, en in Porec ongeveer 100 inwoners over. 

1667:
Dubrovnik wordt ernstig beschadigd door een aardbeving.

1699:
Kroatië is bijna bevrijd van de Turken, het binnenland blijft onder het bestuur van Habsburg, het grootste gedeelte van de Adriatische kust en eilanden wordt bestuurd door Venetië, alleen de Republiek Dubrovnik blijft geheel onafhankelijk.

1792-1797:
In de oorlog tegen Frankrijk vochten Kroaten in het noorden van Italië, Nederland en Duitsland. De Kroatische vorsten waren vijandig gezind tegen de Franse revolutie en hun ideeën.

1815:
Na een korte overheersing van de Franse Napoleon, die in die korte tijd het bestuur van Venetië en de onafhankelijkheid van Dubrovnik afschaft, wordt het huidige Kroatië deel van het Habsburgse rijk.

1848:
Ban Josip Jelacic verdedigt Kroatië tegen een Hongaarse poging om Kroatië te bezetten, hij verenigt alle Kroatische provincies.

1918:
Na de val van de Oostenrijkse-Hongaarse monarchie in Wereld Oorlog I, wordt Kroatië een deel van het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, wat later uitgeroepen wordt tot Joegoslavië.

1941:
Het Duitse en Italiaanse leger bezet Joegoslavië, ook begint het verzet onder leiding van Josip Broz Tito.

8 mei 1945:
Bevrijding van Zagreb.

1945:
De Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië wordt opgericht dit wordt later (Socialistische Federatieve Republiek), Kroatië krijgt hierin de status van een Republiek. 

17 oktober 1989:
De grootste mensenmassa in de geschiedenis van het Kroatische volk: Prljavo Kazaliste geeft een concert op het plein Ban Jelacic (Zagreb) en samen met 250.000 mensen werd het woord "Hrvatska" voor het eerst in het openbaar na 44 jaar gezongen.

1990:
De eerste vrije verkiezing in Kroatië na de Tweede Wereldoorlog, het parlement kiest dr. Franjo Tudjman als de eerste president van het land.

17 augustus 1990:
De Boomstamrevolutie (Balvan revolucija) die begon op 17 augustus 1990 in de gebieden van de Republiek Kroatië die voornamelijk werden bewoond door etnische Serviërs. De eerste democratische verkiezingen van Kroatië op 7 mei 1990, die nog steeds binnen de federale republiek van Joegoslavië werden gehouden, eindigden in een overwinning voor de pro-onafhankelijkheidspartij van Franjo Tudman. De Kroatische Democratische Unie had al in zijn manifest de intentie uitgesproken de niet-Kroatische als minderheden te erkennen en niet als afzonderlijke landsdelen. Als gevolg hiervan werd met het wegvallen van de Joegoslavische federatie de sociale status van de Kroatische Serviërs van de ene op de andere dag gedegradeerd tot minderheid in de republiek Kroatië.

In delen waar Serviërs de meerderheid uitmaakten, begonnen ze met protesten waarmee ze lieten zien de autoriteit van de nieuwe Kroatische regering niet te erkennen. Onder leiding van Milan Babic en Milan Martic riepen de lokale Serviërs de kortstondige Servische Autonome Oblast van Kninska Krajina uit in augustus 1990 en blokkeerden ze de wegen die Dalmatië met de rest van Kroatië verbonden.

De blokkade was voornamelijk gemaakt van boomstammen die waren gehakt in de nabij gelegen bossen, waardoor de gebeurtenis de boomstamrevolutie werd genoemd. Een geheel jaar van spanningen hielden aan, totdat de gebeurtenissen uitmondden in de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. De oblast verenigde zich niet lang erna met anderen en ze vormden samen de Republiek van Servisch Krajina.

1991:
Kroatië roept zichzelf uit als onafhankelijke staat, de Servische oproer begint, zij worden geholpen door het Joegoslavische leger en Servië, dit heeft als resultaat dat een derde van Kroatië wordt bezet.

31 maart 1991:
Kroaten en Kroatische Serviërs raken slaags in Plitvice, het sluipende begin van de oorlog in Kroatië. Hierbij valt ook het eerste slachtoffer, de Kroatische politieagent Josip Jovic wordt doodgeschoten. 

2 mei 1991:
De moord van Selo van Borovo van 2 mei 1991, was één van de bloedigste incidenten in de vroege stadia van het verbreken van Joegoslavië. 12 Kroatische politieagenten werden gedood tijdens een bloedig vuurgevecht in Borovo Selo. Het dorp Borovo Selo ligt dichtbij Vukovar in het oosten van Kroatië. 

1 augustus 1991:
Op 1 augustus 1991 arresteerden Servische paramilitairen eenheden van het Servisch Vrijwilligerskorps van Željko Ražnatovic, beter bekent als Arkans Tijgers, enkele tientallen Kroaten in hun huizen en brachten ze over naar de gevangenis van Dalj. Elf van hen werden direct doodgeschoten en werden begraven in het massagraf in het dorp Celija. 

4 oktober 1991:
Op 4 oktober 1991 gingen enkele Servische paramilitaire kopstukken naar de politiegevangenis van Dalj en schoten nogmaals 28 Kroatische burgergevangenen dood. De lichamen werden meegenomen en in de rivier de Donau geworpen. 

1992:
De Republiek Kroatië wordt lid van de Verenigde Naties.

1998:
Het laatste bezette deel van Kroatië, Vukovar, komt weer onder het bestuur van de Kroaten. 

Januari 2000:
Verkiezingen worden gewonnen door een coalitie van 6 partijen.

Wordt vervolgd.

Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden