Kroatië is een ongeëvenaarde creatie van de natuur en heeft een zacht mediterraan klimaat, maar kent ook de rijkdom en verscheidenheid van het continentale landdeel. Hier bevinden zich betoverende groene heuvels en indrukwekkende bergen, meren, rivieren en hun stroomversnellingen, alsook de gouden vlakte van Slavonië. De "Vallis Aurea" heeft zijn naam trouwens te danken aan de Romeinen, die hun inspiratie bij de vruchtbare korenvelden en wijngaarden haalden. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië als Socialistische Republiek Kroatië.

 

Omwalling%20Ston%20en%20Mali%20Ston


Ston

Ston was een belangrijk fort van de Republiek Ragusa. De defensieve muren rond Ston en Mali Ston gelden als een belangrijke middeleeuwse constructie. Meer zelfs. De binnenmuren van Ston hebben een lengte van 890 meter, de buitenmuren - die de Ston en Mali Stone moesten beschermen - zijn meer dan 5 kilometer lang. Daarmee is deze ommuring de langste ononderbroken muur van het Europese vasteland, en (na de Chinese Muur) het tweede langste ononderbroken stuk muur ter wereld.

Omwalling%20in%20Ston
 
Ston is een rijke stad en ook nog bekend vanwege zijn zoutwinning en de cultivatie van oesters en mosselen. Die gaat terug tot de Republiek Ragusa en het Osmaanse Rijk.

Zoutwinning%20in%20Ston
Zoutwinning in Ston

Cultivatie%20van%20oesters%20in%20Ston
Cultivatie van oesters in Ston

Nationaal Park Mljet

Een bootuistap brengt ons naar het sigaarvormige eiland Mljet. Van één van de uiteinden van het eiland werd een Nationaal Park gemaakt. De regels in het park zijn vrij streng, want u mag er zelfs geen sigaret opsteken. Op het eiland Mljet is een binnenmeer, dat via een kanaaltje verbonden is met de zee. In dat binnenmeer bevindt zich een klein eiland, waar u in 7 minuten rond heen wandelt. Op dat kleine eiland staat een klooster. Een verlaten klooster.

Klooster%20van%20Mljet

Drie Benedictijnse monniken uit Pulsano in Italië zorgden er voor dat het klooster in de twaalfde eeuw gebouwd werd. In 1809, onder het bewind van Napoleon, werd het klooster verlaten. Pas in 1960 was het klooster weer bewoond, maar niet door monniken, het klooster werd omgebouwd tot een hotel. Tijdens en na de oorlog werd ook het hotel opgegeven: oorlog is geen aantrekkelijke situatie voor toeristen. Het kloosterhotel staat nu onder de verantwoordelijkheid van de bisschop van Dubrovnik.

Na de oorlog namen echter nog twee monniken hun intrek in het klooster van Mljet. Maar ook deze hielden het er na anderhalf jaar voor bekeken. Het grootste probleem waar de bisschoppen in Kroatië mee worstelen, is dat er meer kloosters dan monniken zijn in het land. De bisschop van Dubrovnik is dan ook radeloos over de toekomst van het klooster. Toekomstige bewoning door monniken lijkt uitgesloten, maar archeologen hebben er op dit ogenblik hun speeltuin van gemaakt.

Opgravingen%20in%20het%20klooster%20van%20Mljet
(Opgravingen%20in%20het%20klooster%20van%20MljetOpgravingen in het klooster van Mljet

Wist u dat:

Het schrijfgerei waar u het meeste gebruik van maakt (het mechanische potlood) en de vulpen, in 1906 uitgevonden zijn door een bewoner van Zagreb, Slavoljub Penkala (1871-1922).
 
De grootste innovator ter wereld op het gebied van de elektriciteit, de fysicus Nikola Tesla (1856-1943), in Kroatië geboren werd (zijn belangrijkste uitvinding waar we vandaag nog profijt van hebben is de wisselstroom).
 
De zeppelin, de bestuurbare luchtballon met een metalen constructie een uitvinding is van een andere bewoner van Zagreb, David Schwartz (Ferdinand Zeppelin kocht deze uitvinding en werd er wereldberoemd mee).
 
De vingerafdruk als identificatiemiddel een ontdekking is van een bewoner van Hvar, Ivan Vucetic (1858-1925).
 
De enige klederdracht in Europa die vrouwenbenen boven de knie toont, te zien is op het eiland Susak.
 
De stropdas (kravat) werd 'uitgevonden' in Kroatië en is nog steeds een Kroatisch modedetail. In de zeventiende eeuw bonden de Franse mannen de 'kravat' rond hun nek, waarna zo goed als de hele wereld volgde.
 
De diepste Zuidoost Europese kalksteengrot zich op Velebit (Lukina jama) bevindt.
 
De ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) in het plaatsje Korcula, op het gelijknamige eiland in Kroatië, geboren werd.
 
Het hondenras 'dalmatiër' oorspronkelijk uit Dalmatië komt en wereldroem vergaarde met de Walt Disney-film "101 Dalmatiërs".

De uitvinder van de parachute, Faust Vrancic, geboren werd in Šibenic, Dalmatië.

Kroatië het land met het oudste naturismetraditie is (een unieke bestemming voor de echte kampeerder met een keuze uit 526 campings).

Wordt vervolgd.

Gas: veel van die uitvindingen/uitvinders hebben we vorige week in de zeepkist mogen ontdekken.
Een plaatje waaruit de naturismetraditie bleek is niet langsgekomen.

Leuk om hier op de bank met je 'mee te reizen'.
Op 16-07-2012 20:06:54 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
blackmoon: blijft een leuk blog.
Op 16-07-2012 23:37:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Meneer Glimlach: Weer leuk, Barthomas!
Ik kan dit jaar niet op vakantie (moet mijn dementerende moeder -die nog zo goed als het kan zelfstandig thuis woont- beetje in de gaten houden) en heb zo toch het idee dat ik nog ergens kom.
(bericht gewijzigd op 17/7/2012 15:41)
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 17-07-2012 15:38:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op Zoek: Leuk verhaal weer.
Ik heb zin om (weer) op vakantie te gaan. Kroatie staat samen met Slovenie en Oostenrijk weer hoog op ons lijstje van nogmaals te bezoeken bestemmingen.
En zo blijkt valt er nog genoeg te zien wat we "gemist" hebben.
Als je er niet doorheen zakt, dan kan je er rijden....
Op 17-07-2012 17:05:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden