Israëlische archeologen hebben in Jerusalem een Byzantijnse steengroeve ontdekt. De vrij recente ontdekking leidde tot de veronderstelling dat de steengroeve wel eens de plaats zou kunnen zijn waar zich het mirakel van Procopius van Caesarea, waarvan sprake in Procopius' "Buildings of Justinian" voltrok. In het mirakelverhaal van Procopius van Caesarea wordt verteld dat God op miraculeuze wijze de stenen bezorgde voor de constructie van "Nea Ekklesia of the Theotokos", een door Justinianus I de Grote opgerichte kerk.

Tijdens graafwerken in Rehavia, een buurt in Jerusalem, werd een rode steen van 6 meter lang en 80 centimeter breed, met gelijkenissen van een gebeitelde kolom, blootgelegd. De Israëlische Antiquities Authority liet de graaf- en bouwwerken onmiddellijk stilleggen en startte de procedure voor systematisch archeologisch onderzoek. De harde steen is van samenstelling gelijkaardig aan de steen die door de oude bouwvakkers in Jerusalem gebruikt werd voor de constructie van de grote en massieve gebouwen op de Tempelberg.

De steen past echter precies in het plaatje van het mirakelverhaal van Procopius van Caesarea over de bouw van de Nea Ekklesia of the Theotokos: "God openbaarde een natuurlijke levering van steen die volkomen geschikt was voor dit doel in de nabijgelegen heuvels. Een voorraad die daar ofwel al lang verborgen lag, of net op miraculeuze wijze gecreëerd was. Zo is de kerk langs alle zijden ondersteund met verschillende kolommen uit die steenvoorraad, die qua kleur weel weg heeft van de vlammen van vuur. Twee van deze kolommen bevinden zich vóór de deur van de kerk, uitzonderlijk groot en waarschijnlijk uniek in de hele wereld."

In de nabijheid van de steengroeve werd extra bewijsmateriaal voor het gebruik van stenen kolommen gevonden. Professor Yoram Zafir zegt dat gezien de aard van de plaats en het extra bewijsmateriaal de stenen kolommen voor de bouw van een grote kerk werden gebruikt. Evgeny Kagan, van de Antiquities Authority, zegt dat de kolommen duidelijk uit de Byzantijnse periode komen, hoewel daar geen echt bewijsmateriaal van is. Kagan baseert zijn bevindingen op het onderzoek van de stenen kolom en de bewerkingsmethode die de steenhouwers gebruikten. De steen draagt ook nog de inscriptie "Mizi Achmar", wat zo veel betekent als "rode steen" en verwijst naar "vlammen van vuur", identiek aan de beschrijving van Procopius.

Maar het onderzoek van de stenen kolom openbaarde mogelijk ook een ander verhaal. De grote, onafgewerkte stenen kolom, die onderaan nog verbonden is met de groeve, vertoont een scheur die waarschijnlijk tijdens de werkzaamheden optrad. Voor de steenhouwers zat er niets anders op dan de stenen kolom op te geven, door het reële gevaar dat de stenen kolom zou breken nog voor hij gelijk welke bouwwerf bereikte.

Dirk Teur: Wat zou ik maar al te graag een kijkje willen nemen in eerdere tijden. Neem nu bijv. Göbleki Tepe; ook zo'n mysterieus wereldwonder.
Op 01-08-2012 9:40:42 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL:
Dirk Teur:
Wat zou ik maar al te graag een kijkje willen nemen in eerdere tijden. Neem nu bijv. Göbleki Tepe; ook zo'n mysterieus wereldwonder.

Geen idee waar je het over hebt, maar ik heb het ff opgezocht.

A vous http://tinyurl.com/Gobleki-Tepe-op-GW

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 02-08-2012 12:26:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dirk Teur: Klopt, op GW is er al flink wat aandacht aan besteed. Tevens heeft de serie Ancient Aliens er een aflevering aan gewijd (seizoen 2, aflevering 8 ).

In een van de reacties op een GW-Tepe artikel werd ook een verband geschetst tussen het verhaal van Noah en Tepe. Gekgenoeg dacht ik, zonder de reacties gelezen te hebben, aan een zelfde mogelijk verband.


(bericht gewijzigd op 2/8/2012 12:44)
Op 02-08-2012 12:44:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2015Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden